Sent en februarkveld for ett år siden ringte telefonen hjemme hos Sara. Hun følte umiddelbart at noe hadde skjedd. Samtalen var fra moren hennes som fortalte at Saras toårige hingst Case Carat var blitt skremt og hadde skadet seg alvorlig da han rømte fra jordet.
– Jeg er oppvokst på gård, sier Sara. At hester skader seg, er vanlig, og dessverre blir sårene veldig lett infisert. Da jeg hørte at Case var skadet, ble jeg derfor urolig – jeg har sett hva sår kan føre til og at infeksjoner kan føre til lange skadeperioder.
Flere dype, langsgående sår på bena
Da Sara kom frem til foreldrenes gård, sto Case Carat i stallen. Han hadde skåret opp tre ben og fått et stygt stikksår. Situasjonen var kritisk, og han hadde tapt mye blod. Men det gikk tross alt bra, og da veterinæren kom, rengjorde hun sårene, sydde dem sammen så godt det gikk og bandasjerte ham.
– Med tanke på hvor dype sårene var, fikk jeg beskjed om at det ville ta opptil seks måneder for sårene å lege, og at infeksjonsrisikoen var høy, sier Sara.
Vanlig at hester får sår på bena
Sårskader på bena er et relativt vanlig problem for de fleste hesteeiere. Det som gjør dette tilfellet spesielt, er omfanget og størrelsen på sårene, og at Case Carat var ung da ulykken skjedde. I og med at yngre hester er mer aktive og mindre vant til å bli håndtert, er skadene ofte betydelig vanskeligere å forbinde. Det må gå raskt siden de ikke står stille så lenge.
Viktig tidlig å motvirke infeksjoner i sårene
For hester, akkurat som på oss mennesker, er infeksjonsrisikoen ekstra høy i åpne sår.
– Jeg valgte etter samråd med veterinæren å bruke den infeksjonsforebyggende bandasjen Sorbact, noe som fungerte veldig bra. Den har en overflate som binder bakteriene fra sårene. Sorbact var enkel å legge på siden Sorbact Gel «kleber fast». Bandasjen rakk derfor ikke å ramle av før jeg rakk å legge på Sorbact absorpsjonsbandasje og bandasjere. Jeg brukte Sorbact Gel i de dypere sårene, og brukte Sorbact absorpsjonsbandasje som dekkbandasje. På de overflatiske sårene brukte jeg bare Sorbact absorpsjonsbandasje direkte mot såret. Sorbact var lett å legge på, også for meg som hesteeier, og jeg ble gledelig overrasket hver gang jeg byttet bandasjen.
Kortere tilhelningstid reduserer risikoen for komplikasjoner
Case Carats tilhelnings-prosess gikk over all forventning, og etter omtrent én og en halv måneds behandling var sårene nesten helt leget.
– Unghester har mye energi og vokser raskt, sier Sara, så jeg ville at Case skulle komme ut på jordet så raskt som mulig. Hvis hesten står stille lenge, finnes det risiko for varige mén. I og med at tilhelningsstiden ble mye kortere enn forventet, kunne vi redusere tiden i hvile kraftig.
Slik har Case Carat det i dag
I dag er Case Carat tre år og har det bra. For bare noen helger siden vant han til og med sølv på en ponny-utstilling i Örebro. Han har små arr, men de synes knapt i det hele tatt siden det har vokst ut pels over dem.
– Artikkel fra Sårmagasinet